Podcasten er det perfekte medie til formidling af patientinformation
Podcastmediets nærvær, fleksibilitet og mulighed for fordybelse og gentagelse betyder, at mediet er som skabt til patientinformation.
Når man pludselig bliver ramt af sygdom eller står overfor en lægelig undersøgelse, der rækker ud over rutinebesøget hos egen læge, er det vigtigt at føle sig velinformeret og godt klædt på. Og det er i sådanne situationer, at podcastmediet virkelig kan gøre en positiv forskel.
Med patientinformation på lyd kan du skabe et rum med plads til nærvær, viden og alle de gentagelser, som lytteren har brug for. Og en travl hverdag er ingen hindring. En podcast er ofte et godt match med både madlavning, rengøring eller gåture.
Podcast skaber grundlag for fordybelse og forståelse
Det kan kræve overskud og tid at sætte sig ind i en sygdom eller forestående undersøgelse. Og hvis det overskud indfinder sig, når lægen har lukket og slukket, kan en podcast heldigvis være svaret. Med patientinformation på lyd får patienten mulighed for at fordybe sig, lige når det passer ham eller hende.
Patientinformation gennem podcast skal dog ikke ses som en erstatning for det fysiske møde mellem patient og læge – men derimod som et supplement. Podcasten kan nemlig – ifølge gynækolog Henrik Vittrup – være med til at skabe et grundlag for en rigtig god samtale:
”Når patienten på forhånd er velinformeret, er grundlaget for at diskutere og tale ud over den basale faglige viden langt bedre. Patienten får udvidet sine forudsætninger for at vælge en løsning, der er rigtig for hende, på et velinformeret grundlag”
I 2017 skabte Henrik Vittrup i samarbejde med Kontekst & Lyd en podcast om blandt andet blødningsforstyrrelser, celleforandringer, spiral og medicinsk abort. Vittrup opfordrede sine kommende patienter til at lytte til relevante episoder inden en forestående konsultation og det, oplevede han, havde en enormt positiv virkning.
Sygdomsramte og pårørende får unik adgang til førende forskere
Patientinformation skal naturligvis være af allerhøjeste kvalitet, og derfor går patientforeninger og podcast super godt i spænd. Patientforeninger ligger inde med uundværlig viden, som de i samarbejde med dygtige eksperter gerne deler ud af. Den viden og ekspertise er et fantastisk afsæt for en podcast med patientinformation.
Gigtforeningen, hvis mål er at servicere både gigtramte medlemmer samt pårørende, valgte i 2018 at lave en podcastserie om flere af de kroniske gigtsygdomme.
I hver episode interviewer værten førende forskere og gigtlæger om de forskellige gigtsygdomme. Det betyder, at den gigtramte får en lille times nærværende information angående lige netop den specifikke gigtsygdom, han eller hun er blevet diagnosticeret med – ligesom den pårørende får et indblik i en verden, som kan være svær at forholde sig til, når det pludselig er et familiemedlem, en nær ven eller partner, der er syg. Endda leveret af nogle af landets mest kompetente læger, som den sygdomsramte højst sandsynligt ikke ville have haft adgang til ellers.
Hør et eksempel på ‘Klog på gigt’ om leddegigt.
Mulighed for at lytte til ligesindede
For mange er det en ensom virkelighed at lide af en sygdom. Og det kan derfor være enormt gavnende for den sygdomsramte at høre om andres oplevelse med samme lidelse, fordi de i mødet med ligesindede kan lære både sin sygdom og sig selv bedre at kende.
I podcasten, ‘Lev mere tænk mindre’, af psykologcentret CEKTOS, interviewer vært Ditte Okman tidligere patienter om deres erfaring med psykiske sygdomme og terapi. Lytteren får i denne podcast en masse brugbar information, ligesom han eller hun også får en række gode råd med på vejen. Men måske vigtigst af alt får lytteren lov til at identificere sig med andre, der har samme udfordringer.
Læs også
Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.
Adresse
Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 3. sal
1610 København V
CVR-nr.: 38203649