DISCLAIMER:
Brug af kommerciel musik i podcast er genstandsfelt for løbende hed debat og mange juridiske gråzoner. Vi anbefaler derfor, at du rådfører dig med Koda, IFPI og Center for Podcasting, før du anvender kommerciel musik i en podcast. Vi opdaterer denne blog løbende, men er ikke jurister og kan ikke gennemskue de spidsfindigheder, der gør sig gældende i den verden.
Det gælder om at holde tungen lige i munden, når man skal forstå reglerne for brug af licens-musik i podcast. Der er nemlig potentielt en del forskellige rettighedshavere til et stykke musik – nogen har skrevet den, andre har måske indspillet den, mens nogle helt andre kan have udgivet den. Og så videre.
Den korte version af reglerne er, at man skal betale for at bruge kendte sange fra f.eks. Coldplay i en podcast – og derudover også have et par aftaler på plads med rettighedshaverne.
Men selv dér er man ikke på sikker grund. Man skal – i princippet, i hvert fald – også sørge for, at ens podcast kun er tilgængelig i det land, rettighedshaverne administrerer.
For danske podcastere betyder det, at man skal lave en aftale med Koda og med pladeselskabet (eller IFPI, hvis man bruger meget forskellig musik) og derudover sørge for kun at udgive på platforme, som gør podcasten tilgængelig i Danmark.
Men da podcasts typisk udkommer på en måde, som gør den tilgængelig i hele verden, er det ikke nogen nem opgave.
Faktisk bør du virkelig overveje, om det er besværet og pengene værd at anvende den kommercielle musik, for du kan komme ud for, at din podcast bliver taget ned fra nettet, hvis en rettighedshaver opdager den og kræver den nedtaget – dette sker typisk, hvis store pladeselskaber opdager brug af deres musik uden for Danmarks grænser.
Det skal du vide hvis du vælger at bruge licensmusik i din podcast
- Du skal lave en betalingsaftale med Koda, som repræsenterer dem, der skriver og komponerer musik. Hvis din podcast er et rent hobbyprojekt, kan du slippe for at betale Koda.
- Uanset hvad, skal du have fat på pladeselskabet, som har stået for indspilningen og udgivelsen og have deres velsignelse til brug af musikken i din podcast. Den letteste måde at finde frem til pladeselskabet er at søge albummet frem på Spotify, hvor selskaberne angives. Laver du en decideret musikpodcast med brug af artister fra mange pladeselskaber, skal du have fat i IFPI, som repræsenterer alle dem, der indspiller og udgiver musik inklusive pladeselskaberne (tidligere var det Gramex).
- Derudover skal du som udgangspunkt sørge for, at din podcast kun kan høres i Danmark!
Store pladeselskaber gør det bøvlet at få lov at bruge musik i podcasts. I 2020 begyndte nogle af de store pladseselskaber at beordre nedtagningen af podcasts med licensmusik – også, selvom disse podcastere havde rettighedsaftaler på plads med nationale rettighedshavere. Vil du høre mere om den sag, kan du blive klogere i Podcastmagasinet fra uge 35 i 2021.
Du kan slippe uden om problemet med de store pladeselskaber ved f.eks. at anvende musik fra små, selvejede danske pladeselskaber eller ved at bruge musik, som er rigtig gammelt, så der derfor ikke længere er nogen, der har rettighederne til den.
Du kan også udgive din podcast med licensmusik i og så geoblokere den i Apple Podcasts Connect, så podcasten kun udkommer i Danmark i Apples programmer. Dog vil din podcast stadig være tilgængelig i andre apps som Google Podcasts, Pocket Casts og Podimo, men den vil nok ikke blive fundet og fjernet. I skrivende stund (september 2021) søger pladeselskabernes bots kun efter podcasts i Apple, og det er derfor, du kan slippe let og elegang uden om ved at geoblokere i Apple – men det er ikke en skudsikker løsning.
Sådan gør du: Log ind i Apple Podcasts Connect –> vælg din podcast –> klik på fanen ‘Availability’ og vælg, at din podcast kun skal være tilgængelig i Danmark.
Q&A
Vi har lavet nedenstående Q&A, som forhåbentlig giver dig svar på det vigtigste omkring brug af musik i podcasts. Q&A’en blev i sin første version fra 2019 lavet på baggrund af et interview til Podcastmagasinet med Søren Brunsgaard, der i sin rolle som formand for Center for Podcasting samt en fortid hos DR Jura og Dansk Musikerforbund ved en masse om reglerne for brug af musik i podcast.
Der er stadig masser af relevant info om brug af musik i det pågældende interview fra uge 49, 2019.
Obs: Vi har rettet de skriftlige svar til med de ændringer, der er trådt i kraft siden da, men vi kan i sagens natur ikke rette i interviewet med Søren.
Må man bruge bare en lille smule musik gratis?
Q: Må man bruge lidt af en kommerciel sang i sin podcast uden at betale nogen for det eller spørge nogen om lov?
A: Nej!
Q: Heller ikke bare et enkelt sekund?
A: Nej! Med mindre musikken er gammel – læs mere længere nede.
Q: Er det lige meget, hvordan man bruger sangen? Altså, om det f.eks. er til en jingle, som underlæg til speak, eller hvis man ønsker at afspille hele eller dele af en sang i løbet af en podcast?
A: Nej, det er ikke lige meget. Du må gerne citere musikken, men derudover må du ikke bruge den.
Q: Hvem skal man så betale?
A: Koda.
Q: Jeg har ellers hørt, at man som hobbypodcaster uden indtjening på min podcast, godt må bruge Koda-musik uden at betale for det?
A: Det er faktisk rigtigt, det må du gerne. Musikken må bare kun være tilgængelig i Danmark! Læs mere om dette længere nede.
Q: Har Spotify ikke også en særlig model?
A: Jo. Hvis du laver en musikpodcast og udgiver den i podcasthosten Anchor (som Spotify ejer) og udgiver din podcast eksklusivt i Spotify, så må du gerne bruge musik, for så sørger Spotify for at betale rettighedshavere. Problemet er, at denne ordning ikke er udrullet i Danmark, og når/hvis den gør, følger der nogle krav med til opbygningen af podcasten, ligesom man ikke kan tale ind over musikken.