Ordbog om podcasting

Hvad er et RSS-feed? Meta data? Og Apple Podcasts Connect? Der er mange begreber i podcastens verden, og vi forklarer nogle af de mest udbredte her.

Abonnent

Lyttere kan abonnere på din podcast i den app, hvor de lytter med. Som abonnent på en podcast får man en notifikation på mobilen, når der udkommer en nye episode. Det er lidt ligesom, når en avisabonnent får sin avis ind ad brevsprækken. Det er i skrivende stund desværre ikke muligt at få oplyst nogle steder, hvor mange der abonnerer på en podcast i Apple Podcasts eller i andre podcast apps.

 

Apple-ID

Et Apple-ID er noget, du skal oprette, når du vil udgive en podcast i verdens største podcastbibliotek, Apple Podcasts. Opret et Apple-ID her.

 

Apple Podcasts

Den podcast app, som er for-installeret på alle iPhones, og som derfor er den mest anvendte podcast app i verden.

Apple Podcasts Connect

Verdens største podcastbibliotek. Her udgiver alle deres podcast, og rigtig mange andre podcast apps spejler indholdet fra Apple Podcasts Connect. Her kan du udgive og administrere dine podcasts samt se statistik.

Download

Hos de fleste podcast hosts kan du se, hvor mange der har downloadet eller streamet din podcast. Et download er ikke det samme som antal lyttere, da nogle downloader podcasts automatisk, uden at de nødvendigvis får lyttet til den. Ved at downloade en podcast har lytteren mulighed for at høre episoderne offline på et senere tidspunkt.

 

Embedded player

En embedded player en afspiller, som er indlejret på din hjemmeside og gør det muligt at lytte til en podcast derfra. Afhængigt af, hvilken host du benytter, kan du efter ønske tilpasse afspilleren med farver og billeder. I hosten genereres en embed-kode, du så indsætter på hjemmesiden.

 

Episodisk podcast

En podcast kan være episodisk eller seriel. En episodisk podcast udkommer løbende og ofte i faste frekvenser. En seriel podcast udkommer som en serie på et fast antal episoder i løbet af en periode. De fleste radioprogrammer er episodiske, da de udkommer hver uge, indtil de en skønne dag erstattes med noget andet i sendefladen. Mange true crime-podcasts som Serial, Kvinden med den tunge kuffert og Lottomysteriet er serielle.

 

Hosting

Den lydfil, som udgør en podcast, skal opbevares på en server, hvorfra den sendes ud til lytterne. Det kan være på en hjemmeside eller hos en podcast host f.eks. Libsyn eller Buzzsprout. Fra hosten sendes lydfilen gennem et RSS-feed til de podcastbiblioteker, hvor lytterne finder podcasten – Apple Podcasts, Spotify, Pocket Casts, Podcast Addict og så videre. Hos en podcast host får du automatisk genereret et RSS-feed, og det er generelt den bedste måde at hoste sin podcast på.

 

Jingle

En jingle er det lille stykke musik, som ofte ligger under speaken i introen og outroen til en podcast, et radioprogram eller en tv-udsendelse. 

 

Metadata

Metadata er information, som skal tastes hos din podcast host, inden du udgiver en podcastepisode. Det være sig f.eks. podcastens navn, episodens titel og eventuelt episodenummer, udgivelsesdato, copyright info samt cover art og show notes/episodebeskrivelse. Læs mere under ’show notes’.

 

Podcast

En podcast er en lydoptagelse, som du kan høre, når du vil – og hvor, du vil. En podcast kan streames eller downloades via internettet. Den kan være to minutter kort eller tre timer lang. Der findes mere end 2500 dansksprogede podcasts i Apple Podcasts. Navnet podcast er en sammentrækning af ordene ’iPod’ og ’broadcast’, da filformatet oprindeligt blev udviklet til Apples MP3-afspiller ’iPod’. Læs mere om, hvad podcasts er.

 

Podcast app

En podcast app er det samme som et podcast bibliotek. Den bruges man til at finde og lytte til podcasts. I appen kan du også abonnere og downloade podcasts. Det største podcastbibliotek er Apple Podcasts, mens de største apps til Android er Pocket Casts, Podcast Addict, Spotify og Google Podcasts. Læs mere om de bedste Android podcast apps.

 

Podcastbibliotek

Et podcastbibliotek er det samme som en podcast app. Det bruges til at finde og lytte til podcasts. Det største podcastbibliotek er iTunes/Apple Podcasts, mens de største apps til Android er Pocket Casts, Podcast Addict, Spreaker, Stitcher, BeyondPod, Podcast Republic, Soundcloud og The Podcast Source. Læs mere om de bedste Android podcast apps.

 

Podcastfil

Det mest almindelige podcastfil-format er MP3, fordi det ikke fylder så meget, mens lydkvaliteten stadig er rigtig fin. Formatet understøttes af næsten alle lydafspillere og er derfor det mest ideelle til podcasts. En podcast på 30 minutter fylder ca. 50 mb, hvis det er en mp3-fil i 192kbps.

 

Podcast host

Den lydfil, som udgør en podcast, skal opbevares på en server, hvorfra den sendes ud til lytterne. Det kan være på en hjemmeside eller hos en podcast host som f.eks. Libsyn eller Buzzsprout. Fra hosten sendes lydfilen gennem et RSS-feed til de podcastbiblioteker, hvor lytterne finder podcasten – Apple Podcasts, Pocket Casts, Podcast Addict og så videre. Hos en podcast host får du automatisk genereret et RSS-feed, og det er generelt den teknisk set nemmeste løsning. Det kræver noget mere teknisk snilde at hoste på egen hjemmeside, og desuden kan en side blive langsommere, f.eks. hvis podcasten bliver populær og downloades af mange lyttere på samme tid.

 

Podcatcher

Det samme som en podcast app. Sådan en “catcher” dit RSS-feed og gør din podcast tilgængelig til streaming og download.

 

Radio on-demand

Mange omtaler podcasting som radio on-demand – altså radio når det passer dig! Men en podcast er lige så meget et kommunikationsværktøj, gode historiefortællinger, lytteoplevelser, vidensdeling og branding, som ikke udkommer fra de store radiokanaler som DR og Radio24syv.

 

RSS-feed 

En forkortelse for ’Really Simple Syndication’ eller ’let opdateringsstrøm’. RSS-feedets funktion er at sprede en podcast til musikbiblioteker som Apple Podcasts og Stitcher samt podcast apps, så folk kan finde podcasten. Musikbibliotekerne afkoder gennem RSS-feedet info som for eksempel podcasten titel, hvad den handler om og så videre. Når lytteren abonnerer på en podcast, får han eller hun besked om ændringer eller nye udgivelser, når du opdaterer dit RSS-feed hos din podcast host.

 

Seriel podcast

En podcast kan være episodisk eller seriel. En episodisk podcast udkommer løbende og ofte i faste frekvenser. En seriel podcast udkommer som en serie på et fast antal episoder i løbet af en periode. De fleste radioprogrammer er episodiske, da de udkommer hver uge, indtil de en skønne dag erstattes med noget andet i sendefladen. Mange true crime-podcasts som Serial, Kvinden med den tunge kuffert og Lottomysteriet er serielle.

 

Show notes

Det, der på dansk kaldes en episodebeskrivelse, som er et lille resumé indeholdende de temaer og nøgleord, der er sigende for den enkelte episode – samt lidt om gæsterne, links til referencer og kontaktinformation. Det er et oplagt sted at indsætte Call-2-Action links til hjemmeside, mere viden, sponsorerer eller lignende.

 

Show description

En show description beskriver, hvad en podcast handler om – det er ligesom i show notes et oplagt sted at indsætte Call-2-Action links til hjemmeside, mere viden, sponsorerer eller lignende.

 

Speak

Et speak er en indtalelse. Hvis du laver et speak med professionelt lydudstyr, en behersket stemmeføring og lægger et stykke musik under, kan du lave en jingle til en podcast og dermed give den en slags auditiv identitet, som gør den let genkendelig hos modtageren. Læs og hør mere om at lave gode speaks.

Hold dig opdateret om podcasting

Følg vores nyhedsbrev

Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og 
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.

Kontakt os

(+45) 6020 7080
kontakt@kontekstoglyd.dk

Adresse

Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 3. sal
1610 København V

CVR-nr.: 38203649