Ordbog om podcasting

Hvad er hosting, RSS-feed og show notes? Det kan være lidt svært for nytilkomne podcastere at finde rundt i. Derfor har vi samlet mange af de ord, som oftest bruges, når der tales om podcasts.

Abonnent

Som abonnent på en podcast bliver nye episoder automatisk downloadet til ens podcast-app, når nye episoder er tilgængelige – nøjagtig ligesom, når en avisabonnent får sin avis ind ad brevsprækken. Det er i skrivende stund desværre ikke muligt at få oplyst nogle steder, hvor mange der abonnerer på en podcast i iTunes eller i andre podcast apps.

 

Apple-ID

Noget, du skal have, hvis du vil udgive en podcast. Med et Apple-ID kan du sende et RSS-feed til iTunes og dermed udkomme med din podcast i verdens største musikbibliotek.

Desuden giver et Apple-ID mulighed for at få adgang til Podcast Analytics, som er et rigtig fint værktøj til at finde statistik om sine lyttere.

 

Apple Podcasts

Den app, som Apple-brugere bruger til at opdage, streame, downloade, abonnere på og lytte til podcasts.

 

Breaker

En breaker et mellemspil i en podcast. En breaker giver dynamik i lytteoplevelsen, især når der er tale om podcasts, som består af interview eller debat.

En breaker typisk af et stykke musik og et speak, som kort, men effektfuldt præsenterer lytteren for en podcast og dens auditive identitet.

 

Chapter

Chapters – eller på dansk, kapitler – gør det nemt for lytteren at springe rundt i en podcastepisode. Det er ikke alle podcast apps, som understøtter chapters.

 

Devices

Device betyder enhed, og i podcastsammenhæng er en device den enhed, hvor der lyttes fra. F.eks. en mobiltelefon, en tablet eller en desktop.

 

Download

Hos de fleste podcast hosts kan du se, hvor mange der har downloadet eller streamet din podcast. Et download er ikke det samme som antal lyttere, da nogle downloader podcasts automatisk, uden at de nødvendigvis får lyttet til den.

Ved at downloade en podcast har lytteren mulighed for at høre episoderne offline på et senere tidspunkt.

 

Embedded player

En embedded player er en afspiller, som er indlejret på din hjemmeside og gør det muligt at lytte til en podcast derfra. Afhængigt af, hvilken host du benytter, kan du efter ønske tilpasse afspilleren med farver og billeder. I hosten genereres en embed-kode, du så indsætter på hjemmesiden.

 

Episodisk podcast

En podcast kan være episodisk eller seriel. En episodisk podcast udkommer løbende og ofte i faste frekvenser. En seriel podcast udkommer som en serie på et fast antal episoder i løbet af en periode. 

De fleste radioprogrammer er episodiske, da de udkommer hver uge, indtil de en skønne dag erstattes med noget andet i sendefladen. Mange true crime-podcasts som Serial, Kvinden med den tunge kuffert og Lottomysteriet er serielle.

 

Hosting

Den lydfil, som udgør en podcast, skal opbevares på en server, hvorfra den sendes ud til lytterne. Det kan være på en hjemmeside eller hos en podcast host som f.eks. Libsyn eller Buzzsprout. Fra hosten sendes lydfilen gennem et RSS-feed til de podcastbiblioteker, hvor lytterne finder podcasten – iTunes, Pocket Casts, Podcast Addict og så videre.

Hos en podcast host får du automatisk genereret et RSS-feed, og det er generelt den bedste måde at hoste sin podcast på. Du mister mange vigtige features ved at hoste på din egen hjemmeside og desuden kan siden blive langsommere, f.eks. hvis podcasten bliver populær og downloades af mange lyttere på samme tid.

 

iTunes

iTunes er verdens største podcastbibliotek. Stort set alle podcasts kan findes i iTunes, og rigtig mange andre podcast apps spejler indholdet fra iTunes – hvorfra mere end 50 % af alle aflytninger foregår.

 

Jingle

En jingle er en indledning eller et mellemspil – også kaldet breaker – til en podcast, et radioprogram eller en tv-udsendelse. En jingle består typisk af et stykke musik og et speak, som kort, men effektfuldt præsenterer lytteren for en podcast og dens auditive identitet.

 

Metadata

Metadata er information, som skal tastes hos din podcast host, inden du udgiver en podcastepisode. Det være sig f.eks. podcastens navn, episodens titel og eventuelt episodenummer, udgivelsesdato, copyright info samt cover art og show notes/episodebeskrivelse.

Læs mere under ’show notes’.

 

Podcast

En podcast er en lydoptagelse, som du kan høre, når du vil – og hvor, du vil. En podcast kan streames eller downloades via internettet. Den kan være to minutter kort eller tre timer lang. Der findes mere end 2000 dansksprogede podcasts i iTunes – heraf er en stor del dog radioprogrammer, som har været sendt på DR eller Radio24syv. Navnet podcast er en sammentrækning af ordene ’iPod’ og ’broadcast’, da filformatet oprindeligt blev udviklet til Apples MP3-afspiller ’iPod’. Læs mere om, hvad podcasts er.

 

Podcast app

En podcast app er det samme som et podcast bibliotek. Den bruges til at finde og lytte til podcasts. I appen kan du også abonnere og downloade podcasts. Det største podcastbibliotek er iTunes/Apple Podcasts, mens de største apps til Android er Pocket Casts, Podcast Addict, Spreaker, Stitcher, BeyondPod, Podcast Republic, Soundcloud og The Podcast Source. Læs mere om de bedste Android podcast apps.

 

Podcastbibliotek

Et podcastbibliotek er det samme som en podcast app. Det bruges til at finde og lytte til podcasts. Det største podcastbibliotek er iTunes/Apple Podcasts, mens de største apps til Android er Pocket Casts, Podcast Addict, Spreaker, Stitcher, BeyondPod, Podcast Republic, Soundcloud og The Podcast Source. Læs mere om de bedste Android podcast apps.

 

Podcasts Connect

En række web-baserede værktøjer. I Podcasts Connect kan du indsende og administrere dine podcasts samt se statistik.

 

Podcastfil

Det mest almindelige podcastfilformat er MP3, fordi det ikke fylder så meget, mens lydkvaliteten stadig er rigtig fin. Formatet understøttes af næsten alle lydafspillere og er derfor det mest ideelle til podcasts.

En podcast på 30 minutter fylder ca. 50 mb, hvis det er en mp3-fil i 192kbps.

 

Podcast host

Den lydfil, som udgør en podcast, skal opbevares på en server, hvorfra den sendes ud til lytterne. Det kan være på en hjemmeside eller hos en podcast host som f.eks. Libsyn eller Buzzsprout. Fra hosten sendes lydfilen gennem et RSS-feed til de podcastbiblioteker, hvor lytterne finder podcasten – iTunes, Pocket Casts, Podcast Addict og så videre.

Hos en podcast host får du automatisk genereret et RSS-feed, og det er generelt den teknisk set nemmeste løsning. Det kræver noget mere teknisk snilde at hoste på egen hjemmeside, og desuden kan en side blive langsommere, f.eks. hvis podcasten bliver populær og downloades af mange lyttere på samme tid.

 

Podcast Marketing

At anvende podcasts til marketing eller kommunikation er en relativt ny disciplin i Danmark, mens det har været praktiseret i USA i en del år efterhånden. Fra slutningen af 2016 er mange danske virksomheder og organisationer dog begyndt at bruge podcasting som et værktøj i kommunikations- og marketingværktøjskassen.

 

Podcatcher

En podcatcher eller podcast app bruges til at downloade en podcast via et RSS- eller XML-feed.

 

Radio on-demand

Mange omtaler podcasting som radio on-demand – altså radio når det passer dig!

Men en podcast er lige så meget et kommunikationsværktøj, gode historiefortællinger, lytteoplevelser, vidensdeling og branding, som ikke udkommer fra de store radiokanaler som DR og Radio24syv. Læs mere under ’Podcast’.

 

RSS-feed

RSS-feed betyder ’Really Simple Syndication’ eller ’let opdateringsstrøm’. RSS-feedets funktion er at sprede en podcast til musikbiblioteker som iTunes og Stitcher samt podcast-apps, så folk kan finde podcasten.

Musikbibliotekerne afkoder gennem RSS-feedet info, som hvad en podcast hedder, hvad den handler om og så videre. Når lytteren abonnerer på en podcast, får han eller hun besked om ændringer eller nye udgivelser, når du opdaterer dit RSS-feed.

 

SEO

SEO er en forkortelse for Search Engine Optimisation, som på dansk betyder ’søgemaskineoptimering’. Ved at identificere de ord, som bedst beskriver en podcast, forstår Google og iTunes’ algoritmer, hvad en podcast handler om.

Når lyttere så søger på f.eks. ’SEO podcast’, hjælper søgeoptimeringen med at finde gode podcasts om… SEO.

Læs mere om SEO-optimering af en podcast.

 

Seriel podcast

En podcast kan være episodisk eller seriel. En episodisk podcast udkommer løbende og ofte i faste frekvenser. En seriel podcast udkommer som en serie på et fast antal episoder i løbet af en periode.

De fleste radioprogrammer er episodiske, da de udkommer hver uge, indtil de en skønne dag erstattes med noget andet i sendefladen. Mange true crime-podcasts som Serial, Kvinden med den tunge kuffert og Lottomysteriet er serielle.

 

Show notes

Show notes er på dansk en episodebeskrivelse, som er et lille resumé på maks. 500 tegn indeholdende de temaer og nøgleord, der er sigende for den enkelte episode – samt lidt om gæsterne, links til referencer og kontaktinformation.

Det er et oplagt sted at indsætte Call-2-Action links til hjemmeside, mere viden, sponsorerer eller lignende.

 

Show description

En show description beskriver, hvad en podcast handler om – det er ligesom i show notes et oplagt sted at indsætte Call-2-Action links til hjemmeside, mere viden, sponsorerer eller lignende.

 

Speak

Et speak er en indtalelse. Hvis du laver et speak med professionelt lydudstyr, en behersket stemmeføring og lægger et stykke musik under, kan du lave en jingle til en podcast og dermed give den en slags auditiv identitet, som gør den let genkendelig hos modtageren.

Læs og hør mere om at lave gode speaks.

 

Læs også

https://kontekstoglyd.dk/8-gode-grunde-til-podcasts/
https://kontekstoglyd.dk/hvad-er-en-podcast-host/
https://kontekstoglyd.dk/hvad-er-en-podcast/

Hold dig opdateret om podcasting

Følg vores podcast

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og 
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.

Kontakt os

(+45) 6020 7080
kontakt@kontekstoglyd.dk

Adresse

Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 3. sal
1610 København V

CVR-nr.: 38203649