Hvad er en podcast?

Podcasts er populære som aldrig før. Men hvad er en podcast egentlig for en størrelse? Få svaret her.

Senest opdateret 8. april 2019.

Podcasts ganske kort:

  • En podcast er et lydoptagelse, du kan høre, når du vil. 
  • Mange omtaler podcasting som radio on-demand – altså radio når det passer dig.
  • Der er ingen grænser for længden. En podcast kan være to minutter kort eller tre timer lang.
  • Du kan lytte til podcasts på din mobil, iPad eller computer.
  • Podcasts kan bruges på mange måder: som kommunikationsværktøj, til gode historiefortællinger, til at skabe fantastiske lytteoplevelser, til at vidensdele i en virksomhed eller som branding – se hvordan professionelle kan bruge podcasts her.

Hvordan kommer du i gang med at lytte til podcasts?

Du lytter til podcast via en podcast app eller afspiller den direkte på en hjemmeside. Når du lytter til podcasts via app, kan du vælge at abonnere på serier af flere podcastepisoder.

Apples forinstallerede app til smartphones ‘Podcasts’ er fortsat det mest benyttede program til at afspille podcasts. Det virker dog kun til Apple-produkter som iPhones og iPads.

Hvis du har en android-telefon, så skal du selv downloade en podcast app i fx Google Play. Der er rigtig mange valgmuligheder – vi har samlet et udbud af de bedste podcast-apps.

Du kan vælge at streame eller downloade en podcast. Hvis du streamer, så afspiller du podcasten direkte over internettet. Alternativt kan du downloade podcasten i app’en. Det betyder, at du kan høre den senere på tidspunkter, hvor din mobil ikke behøver at være på nettet.

 

Et medie med vokseværk

Podcasts er in som aldrig før. Således viser DR’s Medieforskning, at der er sket en væsentlig stigning i antallet af danskere, som lytter til podcasts. I 2016 lyttede 9 procent af danskerne ugentligt til podcasts, mens det tal er steget til 19 procent for 2018.

Der er sket en stigning blandt alle aldersgrupper, men mest populært er det blandt de 15-31-årige, hvor det er hele 31 procent, der ugentligt  afspiller podcasts.

Podcastbølgen bredte sig for alvor i Danmark, efter at DR og Radio24syv begyndte at publicere deres indhold som podcasts. I dag har mange af især Radio24syvs programmer flere lyttere på podcasts, end når de sender live.

Radio24syv havde i september 2016 3,1 millioner downloads af deres podcasts. Året forinden var tallet 1,8 millioner downloads – det svarer til en stigning på mere end 70 procent på et år!

%

af danskerne podcaster ugentligt

Hold dig opdateret om podcasting

Følg vores podcast

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og 
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.

Kontakt os

(+45) 6020 7080
kontakt@kontekstoglyd.dk

Adresse

Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 4. sal
1610 København V

CVR-nr.: 38203649