Hvad er en podcast?

Podcasts ganske kort: 

  • En podcast er et lydoptagelse, du kan høre, når du vil.
  • Den kan være to minutter kort eller tre timer lang.
  • Du kan lytte til podcasts på din mobil, iPad eller computer.
  • Mange omtaler podcasting som radio on-demand – altså radio når det passer dig.
  • Men en podcasts er lige så meget et kommunikationsværktøj, gode historiefortællinger, lytteoplevelser, vidensdeling og branding.
  • Stadig i tvivl? – så tag en lytter her.

 

Et medie med vokseværk

Podcastbølgen bredte sig for alvor i Danmark, efter at DR og Radio24syv begyndte at publicere deres indhold som podcasts. I dag har mange af især Radio24syvs programmer flere lyttere på podcasts, end når de sender live. Den Korte Radioavis er nok det bedste eksempel – hver episode blev i januar 2017 downloadet 40-45.000 gange.

Læs også: 10 gode grunde til at markedsføre med podcasts

Og radiokanalerne har for alvor taget mediet til sig. Radio24syv udgiver al deres radio som podcast. Og det er forståeligt nok. Således var der 3,1 millioner downloads af deres podcasts i september 2016. Året før var tallet 1,8 millioner downloads. Det svarer til en stigning på mere end 40 % på et år!

danske podcasts i iTunes Store i september 2017

%

af danskerne lyttede til podcasts i 2016

Hvordan kommer du i gang med podcasts?

Du lytter til podcasts via en app eller afspiller den direkte på en hjemmeside. Når du lytter til podcasts via app, kan du vælge at abonnere på serier af flere podcastepisoder.

Du kan vælge at streame eller downloade en podcast. Hvis du streamer, så afspiller du podcasten direkte over internettet. Det kræver, at du har godt internet og er klar over, at dit teleselskab vil taksere for det brugte dataforbrug.

Læs også: Her er de bedste podcast apps

Alternativt kan du downloade podcasten direkte i app’en. Det betyder, at du kan høre den senere på tidspunkter, hvor din mobil ikke behøver at være på nettet.

 

Teknisk detaljeri

En podcast har et RSS-feed, som kan tilmeldes f.eks. iTunes. Med det RSS-feed kan andre abonnere på podcasten.

Det særlige ved RSS-feeds er, at man automatisk kan få nye episoder overført, når de udkommer. Det svarer lidt til at abonnere på en avis eller magasin, som vil blive leveret, når der er et nyt nummer.

iTunes Store har siden 2006 været den største portal for podcasts – programmet iTunes kan bruges både på pc, mac, mobil og iPad. Podcasts er gratis at hente med iTunes.

Hvis du har en android-telefon, er der mange muligheder for valg af podcastprogrammer. Her bliver du præsenteret for et udbud af de bedste podcast-apps.

Interesseret i at høre mere?

Kontakt os for en uforpligtende snak om dine muligheder for at styrke kommunikationen til dine kunder.

Tlf. 6020 7080
kontakt@kontekstoglyd.dk