Hvad er en podcast?

Podcasts er populære som aldrig før. Men hvad er en podcast egentlig for en størrelse? Få svaret her.

Senest opdateret 25. september 2019.

Podcast – kort og godt:

  • En podcast er et stykke lyd, f.eks. et radioprogram, som du kan høre på din mobil, computer eller andre elektroniske devices – når det passer dig.
  • Det kan f.eks. være et radioprogram fra P1 eller Radio24syv, som du hører, efter det er blevet sendt live i radioen
  • Det kan også være et stykke lyd, som ikke er lavet af en radiostation, men af et firma eller en organisation – eller bare to veninder, som sidder og snakker sammen
  • Der er ingen grænser for længden på en podcast. Den kan være to minutter kort eller tre timer lang
  • Podcasts kan tage mange former; det kan f.eks. være to-tre mennesker, som sætter sig ned, tænder for mikrofonen og snakker om et eller andet, der interesserer dem, eller en historiefortæller, som klipper og klistrer mange lydoptagelser sammen til en samlet fortælling.

Hvordan kommer du i gang med at lytte til podcasts?

Du lytter enten til en podcast via en podcast app eller afspiller en podcast direkte på en hjemmeside.

Hvis du har en iPhone, en iPad eller en MacBook, har Apple allerede forinstalleret en podcast app for dig. Apples forinstallerede app ‘Podcasts’ er fortsat det mest benyttede program til at afspille podcasts. 

Hvis du sidder ved en PC eller har en android telefon, skal du selv hente en podcast app. På android telefoner gør du det via telefonens app store. Der er rigtig mange valgmuligheder – vi har samlet et udbud af de bedste podcast-apps.

Det smarte ved at lytte til podcast gennem en app på en telefon er, at du kan lave noget andet, mens du lytter til din podcast. I en app kan du også abonnere på dine yndlingspodcasts og bede om at få en notifikation, hver gang der udkommer en ny episode af disse podcasts.

Du kan vælge at streame eller downloade en podcast. Hvis du streamer, så afspiller du podcasten direkte over internettet. Alternativt kan du downloade podcasten i app’en. Det betyder, at du kan høre den senere på tidspunkter, hvor din mobil ikke behøver at være på nettet.

 

Et medie med vokseværk

Podcasts er in som aldrig før. Således viser DR’s Medieforskning, at der er sket en væsentlig stigning i antallet af danskere, som lytter til podcasts. I 2016 lyttede 9 procent af danskerne til podcasts – hver uge, mens det tal var steget til 24 procent i 1. halvår af 2019.

Der er sket en stigning blandt alle aldersgrupper, men mest populært er det blandt de 15-31-årige, hvor det er hele 47 procent, der lytter hver uge.

Podcastbølgen bredte sig for alvor i Danmark, efter at DR og Radio24syv begyndte at publicere deres radioprogrammer som podcasts. I dag har mange af især Radio24syvs programmer flere lyttere på podcasts, end når de sender live.

Radio24syv havde i september 2016 3,1 millioner downloads af deres podcasts. Året forinden var tallet 1,8 millioner downloads – det svarer til en stigning på mere end 70 procent på et år!

%

af danskerne podcaster ugentligt

Hold dig opdateret om podcasting

Følg vores podcast

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og 
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.

Kontakt os

Adresse

Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 4. sal
1610 København V

CVR-nr.: 38203649