Her er de bedste podcast hosts

En podcast skal hostes, men hvilken af de utallige hosts skal I vælge at uploade jeres podcast til? Få overblikket i denne guide.

Nedenfor finder I et lille udvalg af de podcast hosts, der findes på markedet. I guiden forsøger vi at give en nøgtern og neutral vurdering af hver enkelt hosts egenskaber.

I valget af host spiller både lagerplads, pris og brugervenlighed ind – og da vi alle vægter elementerne forskelligt, findes der ikke noget endegyldigt svar på den ultimative podcast host. Desuden er podcasting i konstant udvikling, så vær opmærksom på, at hosting-markedet også hurtigt kan ændre sig i forhold til nedenstående oplysninger.

Læs også: Sådan distribueres en podcast

Hvad er en podcast host?

En podcast host er en server, som opbevarer jeres lydfiler. Derudover genererer den et RSS-feed, som I skal bruge til at fortælle bl.a. iTunes, at den skal hente jeres podcast.

Desuden er en god podcast host kendetegnet ved, at den er stabil og leverer brugbar og værdifuld statistik om jeres lyttere.

Læs også: Hvad er en podcast host?

Udvalg af podcast hosts

I det følgende vil vi vurdere en række forskellige podcast hosts ud fra pris, lytterstatistik, brugervenlighed pålidelighed og playerens udseende.

Libsyn 

Libsyn er en af de største, ældste og mest pålidelige hosts på markedet. De får fire stjerner, fordi man altid kan stole på, at de er med helt fremme, når det gælder implementeringer af nye features og opdateringer fra iTunes. Et hængeparti er dog brugervenligheden og en player, som godt kunne trænge til en moderne overhaling.

Pris

Libsyn tilbyder to forskellige services – Libsyn.com og libsynPro. Libsyn.com er velegnet til mindre virksomheder, mens libsynPro er rettet mod store podcastudgivere.

Libsyn.coms priser er baserede på, hvor meget I planlægger at uploade inden for en kalendermåned. Priserne varierer fra 5$ om måneden til 75$ – alt efter, hvor mange megabyte, I har brug for. Planerne er desuden opdelt i hhv. to Classic-udgaver og tre Advanced-udgaver, hvor Advanced-udgaverne bl.a. har flere statistikmuligheder.

LibsynPros priser er baserede på, hvor mange forskellige shows, I har, samt antallet af downloads. Denne service har ubegrænset plads.

Statistik

Libsyn tilbyder generelt statistik over unikke downloads pr. episode. Derudover tilbyder Advanced-udgaverne også statistik over bl.a. geografi, altså hvor lytterne befinder sig i verden, og hvilken afspiller de bruger, når de lytter til podcasts.

Brugervenlighed

Brugervenligheden i Libsyns CMS-system er ved første øjekast meget forvirrende. Systemet er ikke opbygget helt så enkelt, som andre er, og man kan godt få en fornemmelse af, at systemet er gammeldags. Men det old-school ydre skal man ikke lade sig narre af. For når man først vænner sig til at bruge Libsyn, så finder man også ud af, at man kan mere end hos flere af konkurrenterne.

Pålidelighed

Man kan altid regne med Libsyn, og man kan mærke, at de gør noget for hele tiden at gøre livet lettere for podcastere. F.eks. ved at lave direkte integration med Spotify. Derudover er Libsyn en af de hosts, som er allerbedst og hurtigst til at implementere det nyeste nye, når det bl.a. gælder opdateringer fra iTunes. Det skaber tryghed, at de altid sørger for, at tingene fungerer og følger udviklingen.

Player

De fleste podcastservices leverer en god player, som I kan embedde på jeres hjemmeside. Libsyn har ikke den smarteste player, men den kan det, den skal, og man kan da også både indsætte logo og vælge farve.

Buzzsprout

Buzzsprout slår sig op på, at man hurtigt og enkelt kan uploade og udgive sin podcast. Derudover tilbyder de en lang række værktøjer, som I kan bruge til at dele og promovere jeres podcast med. Buzzsprout får fire stjerner, da pålideligheden og brugervenligheden er helt i top, og fordi de har nogle lækre features, bl.a. mulighed for videopromovering på Facebook.

Pris

Buzzsprout tilbyder fire forskellige planer fra 0$ om måneden til 24$. Planerne er opdelt efter, hvor mange timers lyd, man uploader om måneden. På den måde er både plads, antal downloads, premium features og båndbredde inkluderet i prisen.

Buzzsprouts gratis løsning giver lov til at uploade 2 timers lyd om måneden – til gengæld bliver indholdet slettet efter 90 dage. De tre øvrige planer tilbyder hhv. 3, 6 og 12 timers lyd om måneden, som aldrig slettes.

Statistik

Buzzsprout tilbyder statistik over afspilninger/unikke downloads pr. episode, gennemsnitlige afspilninger pr. episode, trends (antal lytninger de sidste 7, 30 og 90 dage), geografi, altså hvor i verden lytterne befinder sig, og afspiller. Derudover har de udviklet statistik over, hvor mange lyttere de tror, jeres podcast vil få inden for de første 90 dage.

Brugervenlighed

Brugervenligheden i Buzzsprouts CMS-system er den bedste, vi har oplevet, og opbygget som en almindelig hjemmeside med faner, som hedder det, de rent faktisk indeholder. Enkelt og overskueligt. Man har mulighed for at tilpasse layoutet på ens officielle podcastside, hvor man kan vælge imellem forskellige temaer og indsætte et billede, så man kan style sin podcast præcis, som man vil. Derudover har Buzzsprout også en feature, som mange andre hosts ikke har, nemlig en menu med iTunes’ kategorier. Så i stedet for at indtaste den iTunes-kategori, som jeres podcast tilhører, kan I vælge den fra en menu. På den måde undgår I at taste forkert samt at vælge en menu, som ikke eksisterer.

Buzzsprout har en ny feature, som gør det muligt at poste en 30 sekunder lang lydbid fra jeres podcast til Facebook. Lydbidden vises som video og giver jeres følgere en forsmag på jeres podcast samt et link til den fulde episode. Undersøgelser viser, at dette er den mest optimale måde at promovere podcasts på, da folk normalvis ikke lytter til en hel episode fra Facebook.

Pålidelighed

Buzzsprout er ligesom Libsyn en af de hosts, der er allerbedst og hurtigst til at implementere det nyeste nye, når det bl.a. gælder opdateringer fra iTunes.

Player

Hos Buzzsprout kan I vælge mellem to forskellige afspillere – en lille og en stor. Man kan indsætte logo og vælge farve, og man kan vælge, om alle ens episoder skal vises, eller om det kun skal være en enkelt.

Spreaker 

Spreaker er endnu en af de nyere hosts på markedet. De skiller sig ud ved at have en rigtig god app, som man kan bruge til at producere live-udsendelser og optage lyd til podcasts. Spreaker får fire stjerner, fordi de har en gratis løsning og en super fin afspiller. Til gengæld er deres CMS-system bygget lidt ulogisk op, og så er de langsomme til at få implementeret opdateringer fra iTunes.

Pris

Spreaker tilbyder fem forskellige planer fra 0$ om måneden til 120$. Planerne varierer i forhold til plads, hvor lang tid i træk man dagligt kan streame samt statistik.

De dyrere planer indeholder langt mere plads end de billigste samt mere detaljeret statistik. Gratisversionen er udmærket til små podcastere uden det store budget eller behov for meget plads.

Statistik

Spreaker tilbyder statistik over antal livesessions, downloads og on demand-lytninger. Grunden til, at de har statistik over livesessions, er, at man kan sende live via Spreaker, hvorfor det er rart at kunne se, hvor mange der lytter med. Derudover har de statistik over geografi, altså hvor lytterne befinder sig i verden, demografi, herunder køn og alder, og hvilke platforme lytterne bruger.

Brugervenlighed

Spreakers CMS-system er en blandet fornøjelse. Det er fint designet, men det er ikke så brugervenligt, da man skal indtaste grundlæggende profiloplysninger samt uploade logo flere steder, hvilket er helt ulogisk.

Pålidelighed

Spreakers stabilitet er upåklagelig. Til gengæld udsendte Apple i juni 2017 opdateringen iOS 11, som også medførte en opdatering af Apple Podcasts. Med releasen fulgte en række nye tags, som iTunes bruger til at hente information om jeres podcast. Desværre har Spreaker endnu ikke implementeret de nye tags, hvilket gør, at nogle informationer ikke vises i iTunes, f.eks. om podcasten er en serie eller en episode, samt om der er flere sæsoner af jeres podcast.

Player

Afspilleren er blandt de flotteste på markedet! I kan tilpasse både billede og størrelse, og med den betalte udgave er det også muligt at ændre farve på playeren samt vælge, hvilke elementer der skal fremgå på afspilleren, f.eks. logo, likes og kommentarer.

Podbean

Podbean har gjort store fremskridt de seneste år. De leverer udover en hosting-løsning også en række værktøjer til at hjælpe podcastere med at tjene penge på deres shows. Dog får de kun tre stjerner, fordi de indimellem har nogle udfald i deres hostingløsning, og fordi de ikke altid sørger for at få implementeret nye opdateringer fra iTunes.

Pris

Podbean tilbyder fire forskellige planer, som varierer fra 3$ om måneden til 99$. Alle planerne har ubegrænset plads, med undtagelse af den billigste, som tilbyder 100 MB om måneden.

De fleste af Podbeans kunder bruger Unlimited Audio-løsningen til 9$ om måneden. Advanced, som er den billigste løsning, henvender sig til små podcastere, mens Podbeans Business-løsning er rettet mod store podcastudgivere, hvor der er mulighed for at tilpasse efter individuelle behov.

Statistik

Podbean tilbyder statistik over antal downloads, populære episoder, geografi, altså hvor lytterne befinder sig i verden, og hvilke platforme lytterne bruger, når de hører podcasts. Desuden kan man tilføje statistik over, hvordan lytterne bruger Podbeans app og player, hvor man bl.a. kan se, hvor længe de lytter.

Brugervenlighed

Brugervenligheden i Podbeans CMS-system er helt i top. Systemet er enkelt, overskueligt og nemt at bruge. Derudover har man mulighed for at tilpasse layoutet på ens officielle podcastside, hvor man kan vælge imellem en hel del forskellige temaer, så man kan style sin podcast præcis, som man vil. Man kan også tilføje forskellige Sidebar Widgets og tilpasse sin side, så andre bl.a. kan se, hvilke podcasts I følger, hvor mange følgere I har, og links til de apps, hvor man kan downloade jeres podcast. Podbean har en rigtig god feature, som mange andre hosts ikke har, nemlig en menu med iTunes’ kategorier. Så i stedet for at indtaste den iTunes-kategori, som jeres podcast tilhører, kan I vælge den fra en menu. På den måde undgår I at taste forkert samt at vælge en menu, som ikke eksisterer.

Pålidelighed

Vi har fra pålidelige kilder hørt, at Podbeans service desværre ikke er helt stabil, da deres host og side af og til er nede. Derudover udsendte Apple i juni 2017 opdateringen iOS 11, som også medførte en opdatering af Apple Podcasts. Med releasen fulgte en række nye tags, som iTunes bruger til at hente information om jeres podcast. Desværre har Podbean endnu ikke implementeret de nye tags, hvilket gør, at nogle informationer ikke vises i iTunes, f.eks. om podcasten er en serie eller en episode, samt om der er flere sæsoner af jeres podcast.

Player

Podbeans afspiller kan tilpasses med både billede, farve, størrelse og skrifttype – generelt en rigtig flot player.

Soundcloud

SoundCloud skal også nævnes som host – men mest fordi I ikke bør bruge dem som host.

SoundCloud var indtil for nylig et attraktivt sted at hoste sine podcasts, men i sommeren 2017 fyrede de 40 % af deres medarbejdere, og rygterne går på, at de snart lukker. Derfor er det måske ikke SoundCloud I skal satse på som podcast host.

Skal vi uddybe? Så kontakt os endelig for en uforpligtende snak!