Sådan laver du et flot podcastlogo
Et podcastlogo eller podcast artwork er det første, dine nye lyttere møder i deres podcast app. Derfor skal et logo vække interesse og give en indikation af podcastens indhold og tone.
Et logo – også kaldet artwork – bør afspejle indholdet i din podcast. Både i forhold til indholdet og tonen.
Et logo skal også udstråle kvalitet, og designet bør være enkelt, originalt og veludført – og gerne farverigt. Men for alt i verden ikke være fyldt med en masse ord. Det skal kommunikere visuelt.
Her er en række tips til at lave et flot podcastlogo:
1. Opfyld Apple Podcasts krav
Apple har nogle helt specifikke krav, og de skal overholdes, for ellers bliver din podcast slet ikke godkendt i første omgang.
Følger du disse guidelines, bliver din podcast til gengæld godkendt i alle podcast apps:
- Logoet skal være kvadratisk og helst 3000 x 3000 pixels – og minimum 1400×1400 pixels (størrelse)
- Resolution på 72 dpi (opløsning)
- JPG eller PNG (filtype)
- RGB colorspace (type af farveskema)
Læs også: Derfor kommer du ikke udenom Apple, når du udgiver podcasts
Prioritér dit logo!
62% af nye lyttere er mere tilbøjelige til at begynde at lytte til en podcast, hvis de kan lide logoet! Det viser en amerikansk undersøgelse.
2. Show it, don’t tell it
Vis, hvad din podcast handler om – lad være med at skrive det med ord.
Ofte vil et logo indeholde titlen og navn eller logo på udgiveren, men ikke engang dét er altid nødvendigt.
Det handler om flot grafik.
Start f.eks. med at vælge en passende baggrundsfarve. Det kan også være et foto, som bruges herunder, men pas på, at baggrunden ikke stjæler for meget fokus og eventuelt forvirrer mere, end den gavner.
Det kan virke rigtig stærkt at bruge ikoner og grafikker til at illustrere, hvad podcasten handler om. Men lad være med at sætte et par headphones i dit logo – det er der for mange, der gør. Vær original!



3. … and keep it simple!
Den vigtigste regel er at holde logoet simpelt.
Et podcastlogo vil først og fremmest blive vist på en mobiltelefon i meget lille størrelse. Derfor skal grafikken ikke indeholde for meget, og teksten skal være stor nok til at kunne læses. Samtidig skal det gerne være noget, der fanger øjet og giver en forståelse af indholdet.
Hvis du laver logoer for et medie eller større podcastforetagende, der udgiver flere podcastformater, så overvej, om der skal være en rød tråd mellem de forskellige serier – for eksempel med et relativt ens grafisk udtryk. Det gjorde det hedengangne Radio24syv på en fantastisk måde. Her brugte grafiker Tobias Røder en enkel gennemgående grafik med den samme skrifttype til at skabe en Radio24syv-identitet.



4. Brug din podcasts profil(er) aktivt
Er din podcast drevet af en eller flere stærke profiler, så kan det give god mening at profilere personen på logoet f.eks. med et fritskrabet profilfoto.
Hvis det er en kendt person, så kan ansigtet i sig selv drive interesserede lyttere til at give podcasten en chance. Og uanset hvad så forstår man som udefrakommende, at personen spiller en central rolle i podcasten.



5. Find en flot font
Det er vigtigt med en stærk og flot font, som passer til det, du gerne vil kommunikere. Er det seriøst indhold, så skal fonten ikke være for fjollet. Er det omvendt mere afslappet og underholdende, så kan fonten godt afspejle det.
Fonten skal ikke være for tynd eller svær at læse. Titlen på podcasten skal gerne være nem at afkode ved et hurtigt øjekast.
Måske bruger du allerede en særlig font i andre visuelle sammenhænge, så kan det være fornuftigt at bruge samme font i dit artwork til din podcast.
6. Grafikken skal fungere i forskellige formater
Èn ting er, at dit logo vises som et lillebitte firkantet foto i folks podcast apps eller på afspilningssider på nettet. Men du bliver nødt til at tænke logoet ind i et større perspektiv, hvor der er brug for fotos i en række forskellige formater.
For eksempel tilbyder alle podcast hosts også, at du kan indsætte et bannerfoto som en del af den medfølgende landing page, som hosten laver til din podcast. Og på samme måde kan du overveje, om der skal produceres et bannerformat til din landing page på din egen hjemmeside eller til en SoMe-side tilegnet podcasten f.eks. på Facebook eller LinkedIn. De præcise mål til bannere på de forskellige sider finder du hos tjenesterne.
Når du udarbejder bannere, så tænk den grafik og de farver ind i banneret, som du bruger i dit artwork. Ikke nødvendigvis 1-til-1, men det giver mening med en god sammenhæng i udtrykket.



7. Få styr på opløsning og størrelse
Brug skarpe fotos og anden grafik i høj opløsning. Det gør, at du undgår, at dit logo ser grynet ud.
En vigtig ting at huske her er, at du får eksporteret filen korrekt. Filen skal skaleres ned, så den nemt og hurtigt loades på f.eks. mobiltelefoner. Men samtidig skal nedskaleringen ikke gå ud over kvaliteten.
Tidligere havde Apple et krav om, at podcastlogoer max måtte fylde 300kb. Det krav fremgår dog ikke længere i deres anbefalinger. Men gå ud fra, at dit logo ikke skal fylde meget mere end 200-400 kb.
8. Lav det selv – nemt og gratis
Hvis du ikke er så heldig at have en grafiker at gå til og ikke ønsker at betale en ekstern grafiker for produktionen af en grafisk identitet, kan du heldigvis selv lave dit logo relativt nemt.
Vi vil anbefale det gratis grafikprogram Canva. Her kan man væsentlig nemmere end med f.eks. Adobe Photoshop kreere et pænt logo.
Læs også
Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.
Adresse
Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 3. sal
1610 København V
CVR-nr.: 38203649