Videre til indhold
  • Produktion
  • Podcasts
  • Viden
  • Om os
  • Produktion
  • Podcasts
  • Viden
  • Om os
Inspirationsmøde

Regler for brug af musik i podcast

Må du bruge Coldplays musik i din podcast? Hvem skal du kontakte for at få lov? Hvordan må du bruge musikken? Og hvad er Koda og IFPI? Få svarene her.

Magnus Krabbe
27.09.2021

DISCLAIMER:
Brug af kommerciel musik i podcast er genstandsfelt for løbende hed debat og mange juridiske gråzoner. Vi anbefaler derfor, at du rådfører dig med Koda, IFPI og Center for Podcasting, før du anvender kommerciel musik i en podcast. Vi opdaterer denne blog løbende, men er ikke jurister og kan ikke gennemskue de spidsfindigheder, der gør sig gældende i den verden.

 

Det gælder om at holde tungen lige i munden, når man skal forstå reglerne for brug af licens-musik i podcast. Der er nemlig potentielt en del forskellige rettighedshavere til et stykke musik – nogen har skrevet den, andre har måske indspillet den, mens nogle helt andre kan have udgivet den. Og så videre.

Den korte version af reglerne er, at man skal betale for at bruge kendte sange fra f.eks. Coldplay i en podcast – og derudover også have et par aftaler på plads med rettighedshaverne.

Men selv dér er man ikke på sikker grund. Man skal – i princippet, i hvert fald – også sørge for, at ens podcast kun er tilgængelig i det land, rettighedshaverne administrerer.

For danske podcastere betyder det, at man skal lave en aftale med Koda og med pladeselskabet (eller IFPI, hvis man bruger meget forskellig musik) og derudover sørge for kun at udgive på platforme, som gør podcasten tilgængelig i Danmark.

Men da podcasts typisk udkommer på en måde, som gør den tilgængelig i hele verden, er det ikke nogen nem opgave.

Faktisk bør du virkelig overveje, om det er besværet og pengene værd at anvende den kommercielle musik, for du kan komme ud for, at din podcast bliver taget ned fra nettet, hvis en rettighedshaver opdager den og kræver den nedtaget – dette sker typisk, hvis store pladeselskaber opdager brug af deres musik uden for Danmarks grænser.

 

Det skal du vide hvis du vælger at bruge licensmusik i din podcast

  1. Du skal lave en betalingsaftale med Koda, som repræsenterer dem, der skriver og komponerer musik. Hvis din podcast er et rent hobbyprojekt, kan du slippe for at betale Koda.
  2. Uanset hvad, skal du have fat på pladeselskabet, som har stået for indspilningen og udgivelsen og have deres velsignelse til brug af musikken i din podcast. Den letteste måde at finde frem til pladeselskabet er at søge albummet frem på Spotify, hvor selskaberne angives. Laver du en decideret musikpodcast med brug af artister fra mange pladeselskaber, skal du have fat i IFPI, som repræsenterer alle dem, der indspiller og udgiver musik inklusive pladeselskaberne (tidligere var det Gramex).
  3. Derudover skal du som udgangspunkt sørge for, at din podcast kun kan høres i Danmark!
    Store pladeselskaber gør det bøvlet at få lov at bruge musik i podcasts. I 2020 begyndte nogle af de store pladseselskaber at beordre nedtagningen af podcasts med licensmusik – også, selvom disse podcastere havde rettighedsaftaler på plads med nationale rettighedshavere. Vil du høre mere om den sag, kan du blive klogere i Podcastmagasinet fra uge 35 i 2021.

 

Du kan slippe uden om problemet med de store pladeselskaber ved f.eks. at anvende musik fra små, selvejede danske pladeselskaber eller ved at bruge musik, som er rigtig gammelt, så der derfor ikke længere er nogen, der har rettighederne til den.

Du kan også udgive din podcast med licensmusik i og så geoblokere den i Apple Podcasts Connect, så podcasten kun udkommer i Danmark i Apples programmer. Dog vil din podcast stadig være tilgængelig i andre apps som Google Podcasts, Pocket Casts og Podimo, men den vil nok ikke blive fundet og fjernet. I skrivende stund (september 2021) søger pladeselskabernes bots kun efter podcasts i Apple, og det er derfor, du kan slippe let og elegang uden om ved at geoblokere i Apple – men det er ikke en skudsikker løsning.

Sådan gør du: Log ind i Apple Podcasts Connect –> vælg din podcast –> klik på fanen ‘Availability’ og vælg, at din podcast kun skal være tilgængelig i Danmark.

 

Q&A

Vi har lavet nedenstående Q&A, som forhåbentlig giver dig svar på det vigtigste omkring brug af musik i podcasts. Q&A’en blev i sin første version fra 2019 lavet på baggrund af et interview til Podcastmagasinet med Søren Brunsgaard, der i sin rolle som formand for Center for Podcasting samt en fortid hos DR Jura og Dansk Musikerforbund ved en masse om reglerne for brug af musik i podcast.

Der er stadig masser af relevant info om brug af musik i det pågældende interview fra uge 49, 2019.

Obs: Vi har rettet de skriftlige svar til med de ændringer, der er trådt i kraft siden da, men vi kan i sagens natur ikke rette i interviewet med Søren.

 

Må man bruge bare en lille smule musik gratis?

Q: Må man bruge lidt af en kommerciel sang i sin podcast uden at betale nogen for det eller spørge nogen om lov?
A: Nej!

Q: Heller ikke bare et enkelt sekund?
A: Nej! Med mindre musikken er gammel – læs mere længere nede.

Q: Er det lige meget, hvordan man bruger sangen? Altså, om det f.eks. er til en jingle, som underlæg til speak, eller hvis man ønsker at afspille hele eller dele af en sang i løbet af en podcast?
A: Nej, det er ikke lige meget. Du må gerne citere musikken, men derudover må du ikke bruge den.

Q: Hvem skal man så betale?
A: Koda.

Q: Jeg har ellers hørt, at man som hobbypodcaster uden indtjening på min podcast, godt må bruge Koda-musik uden at betale for det?
A: Det er faktisk rigtigt, det må du gerne. Musikken må bare kun være tilgængelig i Danmark! Læs mere om dette længere nede.

Q: Har Spotify ikke også en særlig model?
A: Jo. Hvis du laver en musikpodcast og udgiver den i podcasthosten Anchor (som Spotify ejer) og udgiver din podcast eksklusivt i Spotify, så må du gerne bruge musik, for så sørger Spotify for at betale rettighedshavere. Problemet er, at denne ordning ikke er udrullet i Danmark, og når/hvis den gør, følger der nogle krav med til opbygningen af podcasten, ligesom man ikke kan tale ind over musikken.

 

Hvem er Koda?

Koda (forkortelse for Komponistrettigheder i Danmark) er en forening, der sikrer musikskaberes rettigheder og betaling, når deres værker bliver spillet offentligt. Det gør Koda ved at lave aftaler med medier, spillesteder, streaming-tjenester, etc.

Koda er en dansk forening, men varetager rettigheder for både danske og udenlandske rettighedshavere gennem et samarbejde med 75 udenlandske søsterorganisationer, der dækker musikbrug i det meste af verden. I 2014 havde Koda en omsætning på 826 mio. kr.

Kilde: Wikipedia

Q: Skal man betale andre end Koda?
A: Nej, ikke nødvendigvis, men man skal lave en aftale med dem, der har indspillet musikken og med dem, der har udgivet den. Det er ofte pladeselskabet, som administrerer begge disse rettigheder. I nogle tilfælde vil man også blive opkrævet betaling her, men da der her i modsætning til Koda er tale om individuelle aftaler, er det ofte lettere at snakke om tingene.

Q: Hvad så med sangskriveren og/eller komponisten?
A: I forhold til betalingen, er det netop det, Koda står for. Er der tale om en podcast med et kommercielt, politisk eller religiøst formål, skal man have fat på sangskriveren og/eller komponisten og have et ok.

Q: Hvad så med IFPI?
A: Dem skal man kontakte, hvis man laver en decideret musikpodcast, fordi man kan lave en aftale med IFPI om mere generelt brug af musik. Vær dog opmærksom på, at IFPI kun kan lave aftaler, der gælder i Danmark, og de kan ikke hjælpe med at få ret til at bruge musikken i udlandet.

Hvem er IFPI?

“Som musikselskabernes brancheorganisation arbejder IFPI Danmark blandt andet på at sikre de bedste rammevilkår for indspillet musik. Organisationens arbejde består også i at afsøge nye muligheder for kommerciel udnyttelse af musik samt sikring af, at musikselskaberne har ressourcer til at udvikling af ny dansk musik”.

Kilde: Wikipedia

Q: Men hvad så, hvis musikken er komponeret specifikt til podcasten?
A: Så skal man stadig betale Koda-penge. Et Koda-medlem kan ikke give lov til eksklusive aftaler uden om Koda – siger Koda i hvert fald.

Q: Ingen regler uden undtagelser: Hvilke muligheder findes der for at bruge musik uden at skulle lave aftaler med Koda og andre?
A: Der er to muligheder – 1) at man blot citerer musikken, altså afspiller lidt af en sang. Reglen kan tages i brug, hvis sangen sættes i en kontekst, og man ikke spiller mere af en sang, end det er nødvendigt for at illustrere en pointe. 2) at man anvender rettighedsfri musik. Det kan være royalty free-musik, som findes overalt på nettet i både gratis og betalte udgaver, eller det kan være musik, hvor sangskriveren har været død i mindst 70 år, og indspilningen af musikken er mere end 50 år gammel. Det er i den grad værd at overveje at gå med royalty free eller gammel musik, for du slipper for en masse bøvl og for, at din podcast pludselig bliver beordret nedtaget af et stort pladeselskab (dette er sket mange gange og sker i større grad – også i Danmark).

 

Citatreglen er lidt af en gummiparagraf

”Citatreglen er lidt af en gummiparagraf. Det er meget afhængigt af den konkrete situation, altså hvor intensivt du behandler et citat. Man skal citere i overensstemmelse med god citatskik, og så skal omfanget betinges af formålet, dvs. du må ikke tage mere, end du har brug for”.
   – Søren Brunsgaard til Podcastmagasinet, uge 49, 2019.

Hvad gør man så, og hvad koster det?

Q: Hvordan indhenter man rettighederne?
A: Man tager fat i Koda og evt. pladeselskab, udøvere og/eller IFPI.

Q: Hvad koster det?
A: En aftale med KODA er afhængig af mængden af musik og seriens popularitet.
Prisen afregnes i skrivende stund (august 2021) efter tariffen 1,4 øre per streamet musikminut.

Priseksempler pr. måned:

  • 1500 lytninger x 10 minutters musik x 0,014 kr. per minut = DKK 210,- om måneden
  • 3000 lytninger x 10 minutter x 0,014 kr. per minut = DKK 420,- om måneden
  • 10.000 lytninger x 10 minutter x 0,014 kr. per minut = DKK 1400,- om måneden

Obs: Vær i øvrigt opmærksom på, at minimumsprisen uanset antal lyttere er DKK 189,90- om måneden for kommercielle podcasts.

Hos Koda er der også muligheden for at bruge op til 20 minutters musik pr. episode for 126,60 kroner om måneden, men så må man kun have 500 lytninger sammenlagt for alle episoder i løbet af en måned.

Vær obs på, at Koda kun vil indgå aftaler, hvor der skal betales penge for hver dag, en podcast ligger offentligt tilgængelig.

Q: Hvad skal man være opmærksom på?
A:Man skal også være opmærksom på, at en aftale med Koda kun gælder i Danmark. Dog oplyser Koda til os, at en aftale reelt gælder i hele verden. Problemet er blot, at det er de store pladeselskaber ikke enige med Koda i, så derfor kan ens podcast blive taget ned, hvis den indeholder licens-musik og er tilgængelig uden for Danmark.

Du må altså IKKE udgive podcasten i alle podcast apps, men kun i lukkede systemer, der afgrænser tilgængeligheden, hvis du bruger f.eks. musik, som Universal og andre store pladeselskaber ejer. Eller håbe på ikke at blive opdaget.

For eksempel kan du udgive i Apple, men skal så sørge for at indstille podcasten i Apple Connect til kun at udgive podcasten i Danmark. Det virker for nuværende, men det kan hurtigt ændre sig.

Q: Hvordan dokumenterer man over for Koda, hvor mange lytninger man har?
A: De fleste podcast hosts leverer pålidelig lytterstatistik, men kontakt Koda for at høre, hvad de konkret kræver i dit tilfælde.

Q: Hvad, hvis man går viralt med en podcast og får mange flere afspilninger, end man har ret til jf. en Koda-aftale?
A: Går man pludselig viralt med en podcast, så har man ifølge Koda en forpligtelse til at kontakte Koda og lave en ny aftale, der afspejler det reelle billede, men man bliver ikke straffet for den pludselige succes.

Q: Hvem skal kontakte Koda og de andre rettighedshavere – producenten eller udgiveren?
A: Det aftales i en kontrakt mellem parterne. Som udgangspunkt er det den part, som udgiver podcasten og dermed musikken.

 

Hvad får man ret til?

Q: Hvor må man udgive musikken?
A: I Danmark!

Q: Jamen podcasts udgives jo via et RSS-feed, som gør den tilgængelig i hele verden?
A: Du har ret! Så faktisk kan du ikke bruge musikken. Med mindre du 1) sørger for at udgive podcasten på en måde, så den kun er tilgængelig i Danmark, eller 2) sikrer dig retten til at udgive i hele verden. Men glem nr. 2, for det kan ikke lade sig gøre i praksis, eller 3) geoblokerer podcasten i Apple og derfor ikke bliver opdaget i faktisk at udgive podcasten uden for Danmark i alle andre podcast apps end Apples.

Q: Seriøst, mener I det?
A: Vi synes også, det er dumt. Men det er desværre sandt. Spørg selv Koda, IFPI eller Center for Podcasting – eller lyt til Podcastmagasinet fra uge 35, 2021.

Q: Må man klippe i musikken?
A: Ja, det må man godt! Så længe, man gør det med respekt for værket.

Q: Hvor meget musik må man bruge?
A: Det afhænger af de konkrete aftaler med rettighedshaverne.

Q: Må jeg gøre reklame for podcasten på sociale medier og bruge musikken i den anledning?
A: Dette kræver endnu en aftale, nemlig med NCB – Nordic Copyright Bureau.

Q: Betyder formålet med podcasten noget? F.eks. om podcasten skal bruges kommercielt i modsætning til at være en hobbyting?
A: Det gør det nok, men det kommer an på det konkrete tilfælde, så det skal snakke med rettighedshaverne om.

 

Læs mere om musikrettigheder på Kodas hjemmeside

Læs også

Kontekst & lyd tilbyder interesserede virksomheder og organisationer et inspirationsmøde, hvor vi baggrund af jeres målgruppe og kommunikationsønsker kan komme med et oplæg til et koncept og en pris på podcasten.
Af Magnus Krabbe

Hvad koster det at lave en podcast?

Af Mads Christian Heede

Sådan laver du et flot podcastlogo

Af Magnus Krabbe

Hvad skal din podcast hedde?

Kontekst & lyd ApS
Lydens Hus
Gammel Kongevej 11, 4
1610 København V

CVR: 38203649

Klar på kaffe?

Ring til os
  • 60 20 70 80
Skriv til os
  • kontakt@kontekstoglyd.dk
  • Produktion
  • Podcast
  • Viden
  • Om os
  • Start dialog
Linkedin-in
  • Kontekst & lyd ApS
  • Lydens Hus
  • Gammel Kongevej 11, 3
  • 1610 København V
  • CVR: 38203649

Klar på kaffe?

  • Ring til os
  • 60 20 70 80
  • Skriv til os
  • kontakt@kontekstoglyd.dk
  • Produktion
  • Podcast
  • Viden
  • Om os
  • Start dialog
  • Nyhedsbrev
Linkedin-in
Administrer samtykke til cookies
Vi bruger cookies til at optimere vores websted og vores service.
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål. Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
Vælg muligheder Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Læs mere om disse formål
Præferencer
{title} {title} {title}
  • Produktion
  • Podcasts
  • Viden
  • Om os
Inspirationsmøde
  • +45 60 20 70 80
  • kontakt@kontekstoglyd.dk
Linkedin