Sådan distribuerer du en podcast

Se podcastens rejse fra lydfil til den kan høres i iTunes og podcast apps. Læs desuden om alt, hvad der er værd at vide om at distribuere en podcast.

 

Podcastens rejse fra lydfil til lyttere:

 

Podcast host eller hjemmeside?

Når podcasten er klar, så skal den udgives – distribueres. Første step er at få podcastfilen uploadet til enten en podcast host eller til egen hjemmeside.

Du får automatisk genereret et RSS-feed hos din podcast host, som sender podcasten videre og ud til lytterne, og det er den teknisk set nemmeste løsning. Det kræver noget mere teknisk snilde at hoste på egen hjemmeside, og desuden kan en side blive langsommere, f.eks. hvis podcasten bliver populær og downloades af mange lyttere på samme tid.

Der findes mange muligheder for hosting. Nogle af de største på markedet er:

Vi har skrevet en guide til, hvad det er værd at overveje i valget af podcast host – find link til blogindlægget herunder.

Læs også: Her er de bedste podcast hosts

Embed afspilning på din hjemmeside

Når podcasten er hostet, er der mulighed for at integrere eller embedde afspilning af den på din hjemmeside. Det kunne f.eks. se sådan ud:

Podcastmediet er stadig meget nyt, og derfor anbefaler vi, at du opbygger et podcastunivers på din hjemmeside, hvor du tager lytteren i hånden og forklarer lidt om, hvad en podcast er, hvor man kan lytte til din podcast, hvordan man abonnerer på den og så videre.

Rss-feed

Når lydfilen er uploadet til enten en host eller hjemmeside, skal du have genereret et rss-feed. Rss-feed betyder ’Really Simple Syndication’ eller ’let opdateringsstrøm’. Rss-feedets funktion er at sprede din nye podcast til musikbiblioteker som iTunes og Stitcher samt podcast-apps, så folk kan finde podcasten, og du kan få dine første lyttere.

Her er det værd at nævne, at første gang du udgiver en podcast, skal du fortælle iTunes – eller Apple Podcasts, som det hedder nu – og Stitcher, at du har udgivet noget. Det gør du ved at logge ind i henholdsvis Podcasts Connect og Stitcher Partner Portal, hvor du uploader dit rss-feed. Herefter vil iTunes automatisk opsnappe, når du tilføjer nye episoder i  podcast hosten.

Læs også: Derfor skal du SEO-optimere din podcast – og sådan gør du

Når iTunes og andre har registreret dit rss-feed, kan lytterne begynde at abonnere på din podcast. Når de abonnerer, får de automatisk nye episoder overført til deres app, når episoderne udkommer. Det svarer lidt til at abonnere på en avis eller et magasin, som vil blive leveret, når der er udkommet et nyt nummer.

Podcast apps

iTunes Store har siden 2006 været den største portal for podcasts – programmet iTunes kan bruges både på pc, Mac, iPhone og iPad. Podcasts er gratis at hente med iTunes.

Hvis du har en Android-telefon, er der mange muligheder for valg af podcastprogrammer. Vi har beskrevet en række af de bedste podcast-apps her.

Skal vi uddybe? Så kontakt os endelig for en uforpligtende snak!