Sådan laver du god lyd fra hjemmekontoret

Hvad gør du, når du ikke kan mødes med dem, du skal interviewe til din podcast? Du optager da bare et fjerninterview.

Dette blogindlæg er senest redigeret i april 2022.

God lyd er vigtigt, og den bedste lyd får man ud af at mødes med sine gæster – og helst i et lydstudie.

Men det er bare ikke altid muligt at mødes ansigt til ansigt.

Heldigvis kan du stadig få god lyd på dine interviews, selv om de foregår på afstand.

Vi har afprøvet og vurderet en række forskellige løsninger til, hvordan du kan optage samtaler mellem dig og dine gæster, uden at I behøver at være i samme lokale.

Guiden er også lavet på lyd – lyt til den i Podcastmagasinet uge 12, 2020

Den bedste: Zencastr

Den bedste er løsning er at bruge en online-tjeneste som for eksempel Zencastr.

Zencastr fungerer på den måde, at du – efter at have oprettet en profil – sender dine gæster et link, og når de åbner dette, føres I sammen på nettet til en samtale.

Det fungerer lidt ligesom Skype, hvor I kan tale sammen, og du kan optage samtalen via tjenesten, men lyden bliver bare meget, meget bedre end med Skype og lignende tjenester.

Det smarte er nemlig, at lyden fra hver deltager bliver optaget lokalt på hver computer. Det vil altså sige, at internetstøj, dårlige forbindelser og lignende ikke vil påvirke dine optagelser.

Når optagelsen er slut, kan du downloade dine gæsters lydklip spor for spor til dit redigeringsprogram.

Det kræver følgende at bruge Zencastr:

  1. En profil. Du kan få udmærket lydkvalitet i deres gratis version og rigtig god lydkvalitet for 20$ om måneden.
  2. En mikrofon og høretelefoner til alle medvirkende, evt. et computer-headset med usb-stik, så mic og høretelefoner er samlet. Husk, at kvaliteten af optagelsen ikke bliver bedre end de computer-headsets eller USB- mikrofoner, I hver især har til rådighed
  3. At dine gæster bruger en computer – Zencastr fungerer ikke på mobil eller tablet

Dine gæster behøver ikke logge ind og lignende.

Det er også muligt at bruge almindelige telefon-headset (med minijack-stik i stedet for USB), men dette fungerer kun, hvis computeren er sat helt rigtigt op til det, og vi vil ikke anbefale denne løsning – derudover bliver kvaliteten også dårligere.

I Zencastr kan du i øvrigt også lægge lyde op og afvikle en podcast live, som samtidig samles på et spor, du kan sætte sammen med de øvrige. En ret brugbar feature er, at du kan indsætte noter med tidsstempel, og så kan Zencastr rent faktisk også levere hele podcasten klippet sammen i én færdig Mp3-fil. Det er også muligt at afvikle lyd i programmet.

Tip: Optag som back-up samtalen i dit redigeringsprogram, så er du bedre sikret imod uheld, hvor du eller din gæst bliver kastet af Zencastr f.eks. ved dårlig netforbindelse.

Vær opmærksom på, at der er nogle begrænsninger i Zencastr gratis-version, f.eks. på antal medvirkende, og hvor mange timer der kan optages.

Den næstbedste løsning: Dine gæster optager sig selv

En anden effektiv og meget brugbar løsning er at optage jeres samtale hver for sig. Din gæst kan for eksempel bruge en ekstern recorder eller en hvilken som helst optage-app på sin telefon til at optage sig selv – og sende dig filen bagefter. Vær dog opmærksom på, at gæsten helst ikke samtidig skal bruge mobilen til jeres samtale – det er ikke alle mobiler, der både kan køre en telefonsamtale og en optage-app på samme tid. Brug f.eks. Skype eller Messenger til samtalen.

Det, at gæsten optager sig selv, sikrer oftest en ret god kvalitet på lyden, men du mister også noget kontrol over, hvad der egentlig bliver optaget hos gæsten. Du kan altså ikke på samtalen høre, hvordan optagelsen bliver. Derfor er det også meget vigtigt at lave en lydprøve først og instruere din gæst i at tale med samme volumen og med samme afstand til mikrofonen under hele optagelsen – ellers kan du ende med at stå med en ubrugelig optagelse.

Den rigtig fine løsning: Skype, Messenger, Hangouts, Zoom og alle de andre digitale forbindelser 

Du kan også sagtens bruge Skype, Facebook Messenger, Google Hangouts, Zoom eller enhver anden såkaldt Voice over IP-applikation (VOIP).

Fordelen ved at gå med sådan en løsning er, at det kan bruges, uanset om din kilde har computer, tablet eller telefon, så længe de altså bare har den samme applikation som dig, og at du har applikationen på din computer, så du kan optage samtalen.

Du får ikke lige så god lyd som med ovennævnte løsninger, men det er en ganske fin løsning, som giver dig mulighed for at monitorere lyden undervejs – altså sikre dig, at lyden er fin.

Det fungerer grundlæggende ved, at du optager samtalen med dit redigeringsprogram. Nogle af VOIP-applikationerne har også indbygget funktioner, der kan optage samtaler.

Ulempen ved denne løsning er især, at lyden af internetforbindelsen kommer med i din optagelse, og det giver ofte en rungende, metallisk lyd, og du risikerer udfald på linjen.

Igen skal du være opmærksom på jeres tilkoblede udstyr. Der er en verden til forskel på et Skype-interview med en god USB-mikrofon og et Skype-interview, hvor din kilde taler i computerens indbyggede mikrofon.

Den brugbare løsning: Skype til telefon 

Med et betalingsabonnement fra Skype kan du ringe direkte op til en mobiltelefon, hvilket kan være ret brugbart.
Fordelen er, at det er supernemt for din gæst, der bare skal tage telefonen.
Du skal blot sørge for at optage samtalen f.eks. direkte i dit redigeringsprogram.
Ulempen er lyden. Lyden bliver meget bedre på digitale forbindelser, så det er meget bedre at ringe skype til skype end skype til telefon.

Den analoge: Telefon pick-up

Den gammeldags, men stadig brugbare løsning er at anvende en såkaldt telefon pick-up. En slags to-vejs øresnegl, der fungerer som en almindelig in-ear høretelefon, men med en mikrofon på bagsiden.

Den fungerer ved, at du sætter pickuppen i øret og kobler den til en bærbar recorder. Du ringer så op til gæsten og sætter din telefon til øret.

En telefon pick-up koster ikke meget mere end 200 kroner, og som alle andre analoge metoder virker det hver gang. Til gengæld lyder det ikke særlig godt.

Den dårligste: Call recorder-apps

I gamle dage kunne man på de fleste telefoner simpelthen optage samtalen, men det fungerer langt dårlige på moderne smartphones med skrappe myndighedskrav – især fra USA. Derfor kan for eksempel en iPhone heller ikke som sådan optage en samtale.

Men der findes faktisk løsninger, for flere apps tilbyder at optage opkald og gemme dem på telefonen. En af de mest populære er for eksempel TapeACall.

Generelt er det dog en rigtig dårlig løsning. For det første er kvaliteten ikke god, for det andet er det faktisk ret besværligt både at sætte op og hente filerne ud, og for det tredje og vigtigst af alt, så er det ikke stabilt. Du kan altså nemt risikere, at appen ikke lige fik optaget samtalen, som jo må siges at være ret væsentligt. Alle andre løsninger er bedre end denne.

Hold dig opdateret om podcasting

Følg vores podcast

Læs vores blog

Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og 
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.

Kontakt os

(+45) 6020 7080
kontakt@kontekstoglyd.dk

Adresse

Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 3. sal
1610 København V

CVR-nr.: 38203649