Hvad koster det at lave en podcast?
Prisen for at få produceret en podcast kan svinge fra stort set gratis til mere end 100.000 kroner per episode. I denne artikel vil du blive klogere på, hvilke faktorer der afgør prisen på at få lavet en podcast
Af Søren Kjær, kommerciel chef hos Kontekst & Lyd
Kort fortalt, afhænger omkostningerne til at producere en podcast især af kompleksiteten og omfanget af produktionen. Og hvis du hyrer nogen til opgaven, så betaler du især for deres kompetencer og tid.
I princippet behøver en podcastproduktion ikke at koste dig noget udover din egen tid. Du kan i dag optage, redigere og udgive podcastepisoder uden omkostninger. Det er der tusindvis af podcastere, der gør over hele verden. Og du kan finde masser af vejledning til at lave podcast på vores blog.
Når din virksomhed eller organisation vælger at bruge penge på at få enten en freelancer eller et podcastbureau til at producere din podcast, køber du adgang til deres kompetencer, erfaring og tid for at få produceret en bedre podcast, end du selv kunne eller har tid til.
Det er med andre ord tiden brugt og kvaliteten af podcastproduktionen, der især afgør værdien af det produkt, der bliver produceret og dermed prisen på podcastproduktionen.
Herunder gennemgår jeg nogle af de faktorer, som afgør prisen på en podcast, hvis du hyrer nogen udefra til opgaven.
Hvis du vil have en konkret pris på, hvad det vil koste at realisere din organisations eller virksomheds podcastønsker, så kan du altid tage fat i mig på mail eller telefon.

Hvad koster en podcast?
Du vil kunne finde podcastproducenter, der leverer podcastydelser fra få tusinde kroner til mere end 100.000 kroner per episode.
Når du køber en podcastproduktion hos en podcastproducent, så vil følgende faktorer udover podcastproducentens kompetencer og erfaring typisk være afgørende for den pris, du skal betale.
-
Omfanget af podcastproduktionen
Alt andet lige vil en omfangsrig produktion koste mere end en mindre produktion, men faktisk betyder det præcise antal episoder eller antal færdige minutter relativt lidt for omkostningerne til at producere en podcast. Det er ikke nødvendigvis mere omfattende at producere fem episoder end tre episoder. Ligesom det heller ikke altid er nemmere at producere en episode på tyve minutter end en på tredive minutter.
Det er kompleksiteten bag produktionen, som er afgørende.
-
Kompleksiteten af konceptet
Der findes fremragende podcasts, som blot er en samtale mellem to mennesker uden nogen redigering, og der findes dokumentariske fortællinger, der bygger på årelang research, masser af interviews og klipning på kunstnerisk niveau.
Derfor vil prisen naturligvis hænge sammen med kompleksiteten af konceptet.
Med kompleksiteten stiger prisen, og derfor anbefaler Kontekst & Lyd typisk, at du planlægger en produktion, som ikke er mere kompleks, end at I har råd til at udkomme jævnligt. Eksempelvis hver uge eller måned. Løbende udgivelse er nemlig en afgørende faktor for en podcasts chance for succes.
-
Prioritering af konceptudvikling
Hvis man skipper konceptudviklingen og blot springer ud i at lave simple interviews mellem en vært og en gæst, er det naturligvis billigere at komme i gang, end hvis man bruger ressourcer på at udvikle relevante konceptgreb, researche målgruppen og målrette konceptet til jeres organisations kommunikationsønsker.
Vores erfaring hos Kontekst & Lyd er, at det er en rigtig god investering at bruge en del tid på konceptudvikling, før produktionen af en podcast sættes i gang.
Kontekst & Lyd indbygger derfor som udgangspunkt altid en konceptudviklingsfase i vores projekter, hvor vi blandt andet afholder en konceptudviklingsworkshop hos jer.
-
Fordeling af arbejdsopgaver
Hvis du blot ønsker en samarbejdspartner til at stå for en del af produktionsprocessen – eksempelvis blot optagelse eller redigering – så vil du naturligvis typisk få en billigere pris på fakturaen.
Ofte kan det dog være en fordel for jer at samle hele produktionen hos podcastproducenten. Nok sparer I umiddelbart penge, hvis I selv optager eller redigerer, men en stor del af forudsætningerne for en god podcast ligger blandt andet i den journalistiske tilrettelæggelse og interviewstyring samt en ordentlig lydkvalitet og redigering.
Hvis man er uerfaren med interview, optagelse og redigering kan man risikere at bruge mange ekstra timer på at finde en vinkel i lange interviews eller på at forsøge at redde lyden på en dårlig optagelse. De ekstra timer kan hurtigt koste mange interne ressourcer.
Derudover undervurderer mange, hvor lang tid det rent faktisk tager at skabe en god podcast – især første gang. Der skal sættes tid af til konceptudvikling, research, at finde kilder – og finde nye kilder, når de første hopper fra – løse uforudsete tekniske udfordringer, speake, redigering, udgivelse og promovering. Og det gælder episode efter episode.
Hvis I samler produktionen hos én leverandør, kan vedkommende bruge sin erfaring til at sikre en god og effektiv proces fra start til slut. Og I er sikret faste deadlines og budgetter, som overholdes.
Få en konkret pris på produktion af podcast
Hvis du gerne vil have en konkret pris baseret på dine tanker om podcast for din virksomhed eller organisation, så er du altid velkommen til at ringe eller skrive til mig for en uforpligtende dialog.
Jeg tager også meget gerne en snak med dig blot på baggrund af løse tanker og en spirende interesse, hvis du ønsker at blive klogere på mulighederne.
Kontakt mig på telefon eller mail.
Læs også
Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.
Adresse
Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 3. sal
1610 København V
CVR-nr.: 38203649