Hvad er en podcast host?

Hvad skal man være opmærksom på, første gang man udgiver en podcast? Vi har lavet en lille guide til, hvad en podcast host er, hvad man skal bruge et RSS-feed til, og hvordan iTunes fungerer.

Hvad er en podcast host?

Den lydfil, som udgør en podcast, skal opbevares på en server, hvorfra den sendes ud til lytterne. Det kan være på en hjemmeside eller hos en podcast host som f.eks. Libsyn eller Buzzsprout. Fra hosten sendes lydfilen gennem et RSS-feed til de podcastbiblioteker, hvor lytterne finder podcasten – iTunes, Pocket Casts, Podcast Addict og så videre.

Hos en podcast host får man automatisk genereret et RSS-feed, og det er generelt den teknisk set nemmeste løsning. Det kræver noget mere teknisk snilde at hoste på egen hjemmeside, og desuden kan en side blive langsommere, f.eks. hvis podcasten bliver populær og downloades af mange lyttere på samme tid.

Læs også: Her er de bedste podcast hosts

 

Hvad er et RSS-feed?

Når I har uploadet jeres lydfil til enten en host eller jeres hjemmeside, skal I have genereret et RSS-feed. RSS-feed betyder ‘Really Simple Syndication’ eller ‘let opdateringsstrøm’ og fortæller, hvad jeres podcast hedder, hvad den handler om osv. RSS-feedets funktion er at sprede jeres nye podcast til biblioteker som iTunes og Stitcher samt podcast-apps, så folk kan finde podcasten, og I kan få jeres første lyttere. Når iTunes og andre har registreret jeres RSS-feed, kan man begynde at abonnere på jeres podcast. Når man abonnerer, får man automatisk nye episoder overført til sin app, når de udkommer. Det svarer lidt til at abonnere på en avis eller et magasin, som vil blive leveret, når der er udkommet et nyt nummer.

 

Hvordan fungerer iTunes?

iTunes er verdens største podcastbibliotek, og derfor skal I selvklart også være der. Man kan sige meget om den magt, iTunes har, men hvis I gerne vil have udbredt jeres podcast, er I nødt til at være i iTunes – eller Apple Podcasts, som det nu hedder.

Måden I gør det på er, at første gang I udgiver en podcast, skal I fortælle podcastbibliotekerne iTunes og Stitcher, at I har udgivet noget. Det gør I ved at logge ind i henholdsvis Podcasts Connect og Stitcher Partner Portal, hvor I uploader jeres RSS-feed. Herefter vil bibliotekerne automatisk opsnappe, når I tilføjer nye episoder i jeres podcast host.

iTunes og andre podcastplatforme er søgemaskiner lige som Google. Derfor giver det god mening at SEO-optimere jeres podcasts med både den rigtige titel, en sigende beskrivelse samt et flot logo. Det kan I læse mere om i blogindlægget “Derfor skal I SEO-optimere jeres podcast“.

 

Podcaststatistik fra iTunes

I december 2017 offentliggjorde iTunes noget af den podcaststatistik, de ligger inde med. Det betyder, at man nu kan se antallet af enheder, som afspiller jeres podcasts, samt hvor lang tid de enkelte episoder bliver afspillet. I finder statistikken via Podcasts Connect. Vær opmærksom på, at statistikkerne kun afslører afspilninger fra iOS 11 eller iTunes 12.7 og senere udgaver af Apples podcasttjenester.

Skal vi uddybe? Så kontakt os endelig for en uforpligtende snak!