Hvad er en god podcast app?

Der findes et hav af apps til afspilning af podcasts, men hvad skal en god podcast app egentlig kunne ud over at afspille lyd? Vi kommer her med vores bud.

Dette blogindlæg er senest redigeret i april 2022.

Det allervigtigste ved en god podcast app er, at den hurtigt udgiver nye episoder fra dine yndlingspodcasts, og at den også hurtigt lister nye podcast shows.

Derfra er det en jo individuel vurdering, hvad det er, der gør en app god, så derfor er det godt med muligheden for at tilpasse brugeroplevelsen til den enkeltes behov.

Under kategorierne features, layout, brugervenlighed, social, discover og pålidelighed kommer vi her med vores bud på, hvad den perfekte podcast app bør tilbyde.

Features

Det er lækkert, når en app kan andet end blot det mest basale – her er et bud på nogle gode features.

Playlister

Du kender måske det med at være kommet til at abonnere på lidt for mange forskellige podcasts inden for alt mange forskellige emner. I det tilfælde er det skønt at have muligheden for at lave sig nogle playlister for at få sorteret lidt i de store mængder af endnu ikke konsumeret lydindhold.

Det er vigtigt at kunne lave playlister efter sit eget hoved. I nogle apps kan man ikke lave lister med favorit podcasts shows, men kun på episode-niveau.

Sætte en podcast i kø

Lidt i samme boldgade som at kunne lave playlister finder vi funktionen at kunne sætte en podcast i kø, så det er den, din podcast player går i gang med at afspille som det næste. Hvis du laver en kø med det, du vil høre som det næste, er du også fri for at skulle have telefonen frem og fumle med at sætte en podcast på, mens du kører 140 på motorvejen.

Volume boost

Nogle podcasts er optaget med for lidt input eller udgivet med nogle indstillinger, som gør, at lyden er lav, selv om du skruer helt op. Det er især irriterende, hvis der er baggrundsstøj fra f.eks. biler, når du lytter – og så er det fedt at kunne booste lyden og overdøve omgivelserne.

Sleep function/sluk-selv

Er du typen, der falder i søvn til en god podcast, så er det ret smart at kunne sætte appen til at lukke ned efter et stykke tid, så den ikke kører hele natten.

Playback speed/afspilningshastighed

Hvis du synes, der bliver talt for langsomt i en podcast, eller du bare har enormt meget, du skal have lyttet til, er det smart at kunne skrue op for hastigheden. Faktisk lytter hver femte amerikaner til podcasts i op mod dobbelt hastighed. Det vil vi dog ikke anbefale, for det begynder ofte at lyde skørt allerede ved 1,3x almindelig hastighed.

Playback speed giver i nogle apps også muligheden for at sænke podcaststemmernes hastighed, og det kan f.eks. være belejligt, hvis du skal tage noter.

Trim silence/fjern stilhed

Endnu en mulighed for at reducere spildtid. Med trim silence-funktionen tændt, sorteres ’tom lyd’ fra, og pludselig varer en podcast på 1 time f.eks. kun 52 minutter.

Mulighed for backup

Det er en rigtig rar ting at kunne tage backup af de indstillinger og især playlister, som du har opbygget med tiden. I en god podcast app kan du nemt tage en backup, som gemmes i dropbox eller lignende.

Chapters/kapitler

Det kan være rigtig smart som lytter at kunne springe direkte frem til et specifikt sted i en podcast – f.eks. til et specifikt tema – uden at man skal gætte sig til, hvor langt man skal springe hen i podcasten for at høre det. Det er ikke kun op til podcast appen at tilbyde denne feature – udgiveren skal også have indsat kapitler i produktionen.

Spole

Det er bare vigtigt at kunne spole frem og tilbage.

Settings

Det er rart at kunne vælge selv. Uanset om det handler om, at man som standard spoler 15 eller 30 sekunder ad gangen, eller om en podcast som standard streames eller downloades. En god podcast app tilbyder et hav af settings på en overskuelig måde.

Lytterstats

Nogle gange er det bare sjovt at se, hvor mange timers podcast man har lyttet til det seneste år, eller hvad der var det mest populære show. Sådan nogle stats, der fortæller noget om dig som lytter.

Brugervenlighed og smarte features er alfa-omega for en god app. Det er vigtigt at kunne vælge de settings, som passer til ens behov (foto 2, Pocket Casts) – eller let kunne finde en podcast i søgefunktionen (foto 3, Apple Podcast).

Brugervenlighed

Det er i vores øjne essentielt for brugeroplevelsen, at en app er nem at finde rundt i. Nogle podcast apps brillerer i at tilbyde en masse features, men det er svært at finde rundt i det hele.

Layout

Udover de nævnte features er det også værd at gå efter en podcast, som har et pænt og simpelt layout. Altså uden for mange forstyrrelser i billedet.

En del podcast apps lider lidt under, at programmørerne er gode til at lave nye features, men knap så dygtige til at designe.

I mange gratis apps ’betaler du’ ved at få smidt en masse annoncer i hovedet. Annoncer er irriterende at se på, men de går i den grad også ud over den visuelle oplevelse – blandt andet, fordi de fylder ret meget på en mobilskærm.

Flere af de populære apps på markedet findes i reklamefri udgaver for 20-30 kroner.

App’ens udseende er vigtig for brugeroplevelsen. De første to fotos er fra Pocket Casts, mens det sidste er fra Apples Podcast.

Discover

Har podcast appen en intelligent søgefunktion indbygget? Hvor god er den til at komme med anbefalinger til brugeren baseret på det, man er vant til at lytte til? Og er top 100-listen relevant i forhold til brugerens geografiske placering?

Discover er et hot emne i podcastens verden og med Spotify og Googles stadig større indtog på podcastmarkedet sker der ting og sager – men nødden er endnu ikke knækket helt.

Podcast er stadig et noget mere udbredt fænomen i USA, end det er herhjemme, og derfor er the top charts ofte indtaget af amerikanske podcasts. Mens det er fint at kunne lytte til verdens mest populære podcasts, så foretrækker de fleste herhjemme nok at høre podcasts fra Danmark. Der er i dag masser af dansksprogede podcasts, og derfor er det lidt underligt, at man i nogle apps ikke får danske top charts præsenteret!

Anbefalinger og toplister er guld værd i jagten på nye podcasts. Pocket Casts har nogle fine lister over mest populære podcasts opgjort på kategorier (foto 3). Dog er der generelt plads til forbedringer over en bred kamp, når det kommer til gode anbefalinger til de danske lyttere.

Social

Vi elsker at like opslag og dele ting med omverdenen på sociale medier, og derfor er det også mærkeligt, at social ikke er mere udbredt i mange af markedets største podcast apps. For de fleste podcast apps lader meget tilbage at ønske på social-fronten.

Hvor er app’en der på helt Facebooksk manér sørger for at gøre det nemt for dig at fortælle alle dine venner om den nye podcast, som du lige har opdaget? Vi venter stadig på app’en, der brillerer her. 

Pålidelighed

Pålidelighed handler først og fremmest om, at din podcast app konstant opdaterer og søger efter nyt indhold fra RSS-feeds’ene derude. I nogle apps går der få sekunder, fra en episode er udgivet, til du modtager en notifikation på din telefon. I andre apps kan det tage timer.

En anden faktor er, at appen sørger for at opfange ændringer i feeds. Nogle gange får en podcast nyt artwork, andre gange ændres en episodetitel efter udgivelse. Hvis din app ikke opfanger disse ændringer, sidder du som lytter og klikker dig rundt i noget, som ikke er opdateret.

 

Hvilken app skal du så vælge?

Som vi indledte blogindlægget med at skrive, er det forskelligt, hvad den enkelte bruger vægter tungest i valget af podcast app, men efter vores overbevisning er en god podcast app til Android Pocket Casts. 

Pocket Casts lever op til de fleste af ting, vi har beskrevet. Der er dog plads til forbedringer ift. dels at udbygge discover-funktionen og komme med anbefalinger – og dels at indbygge social interaktion i appen. 

Googles podcast app ‘Google Podcasts’ er helt sikkert også værd at afprøve, fordi søgeresultaterne i appen er bedre end de fleste podcast apps, da man jo faktisk laver en google-søgning efter indhold. Appen er dog mangelfuld på feature-siden.

I tvivl om, hvad du skal vælge? Læs vores blogindlæg, hvor vi sammenligner nogle af de bedste podcast apps til androidtelefoner.

Læs også

Hold dig opdateret om podcasting

Følg vores podcast

Læs vores blog

Kontekst & Lyd er et
podcastbureau med
speciale i at udvikle og 
producere podcasts til
virksomheder og organisationer.

Kontakt os

(+45) 6020 7080
kontakt@kontekstoglyd.dk

Adresse

Kontekst & Lyd
Gl. Kongevej 11, 3. sal
1610 København V

CVR-nr.: 38203649